SZC logo

Kaposvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203027/030 | 7500 Nagyatád, Baross G. u. 6.

Intézmény logo

Kaposvári SZC Nagyatádi Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2021. dec. 27.


DSZ

  • rendezvény
  • projekt

Beszámoló - „A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása”

Beszámoló „A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása”

Beszámoló - „A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása”

Iskolánk a korábbi tanévek tapasztalatai alapján felismerte, hogy sok diák érdeklődik a művészi fotózás, illetve mozgóképes tartalomkészítés iránt. Ezek magasabb szintű műveléséhez, illetve megfelelő eszközök használatához lehetőséget szerettünk volna biztosítani iskolai kereteken belül, ezért nyújtottunk be pályázatot „A Világ NASZI szemmel” címmel  Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírására.

Az elnyert pályázati támogatás összege 1 800 000 Ft. A rendelkezésre álló keretből a NASZI Fotókör részére vásároltuk korszerű videókamerát, fényképezőgépeket és kiegészítőket.

A pályázati eszközök és a kapcsolódó foglalkozások lehetőséget biztosítottak a diákoknak anyagi helyzetüktől függetlenül a profi eszközökkel való médiatartalmak és művészi fotográfiák készítésére, amire sokaknak nem lett volna lehetősége.

A megvalósítás időszaka 2020.07.01-jével kezdődött és befejezése a 2021.06.30. időpont helyett a vírushelyzet miatt 2021.12.31.

Az alábbi szakmai tevékenységek valósultak meg a megjelölt időszakban:

  • Szakmai workshop az eszközök megismerésére a megvalósító személyek részvételével.
  • Szakköri foglalkozások heti rendszerességgel a természetfotózás, makrófotózás, portréfotózás, tárgyfotózás és absztraktfotózás témakörében, illetve mozgóképes alapismeretek átadásával, az egyes iskolai események megörökítésére való felkészítéssel a partnerszervezet segítségével.
  • Az iskola kabinetátadó ünnepségének videós rögzítése, riport és beszámoló készítése
  • Az Európai Diák Sportnap eseményeinek rögzítése, videós beszámoló készítése
  • Az Országos Haditorna Verseny kaposvári megyei döntőjének rögzítése, összefoglaló rögzítése
  • Iskolai nyílt nap eseményeinek rögzítése, videós beszámoló készítése
  • Október 23-i műsor videóanyagának felvétele Bluebox technikával
  • Október 23-i műsor megörökítése
  • Házi fotópályázat lebonyolítása a partnerszervezet bekapcsolódásával

A program rövid összefoglalása:

Az eszközök beszerzését követően egy szakmai workshopot szerveztünk a megvalósító oktatókkal és diákokkal az eszközök megismerése, valamint a leendő szakköri stúdió berendezése céljából. Úgy véltük, ezzel a tanulók még inkább bevonódhatnak a médiatartalmak készítésének kulisszái mögé illetve felelősebben viseltetnek majd az eszközök rendeltetésszerű használatát és megóvását illetően. Egyik legfontosabb szakmai tevékenységünk a heti rendszerességgel megtartott szakköri foglalkozás. Ugyanakkor több esetben szervesen kapcsolódtak egy másik cél megvalósításához, amely az iskola életében jelentős események, hírek közvetítése egy közösségi oldalon szerkesztett online újság formájában. Így a szakköri foglalkozás több alkalommal az egyes eseményekre való felkészülést foglalta magában: felvételek, riportok előkészítése (a kamera, állvány, csiptetős mikrofon helyes használata, fényképezőgépek megfelelő beállítása az események dokumentálására) illetve az utómunkálatokat is természetesen (fényképek elemzése, kiválogatása, videók vágása, jogi előírások zene használatát illetően, stb.). A szakkörrel és a stúdiónkkal közreműködtünk az október 23-i megemlékezés műsorának elkészítésében is, ami idén egyedülálló módon többdimenzióban valósult meg: egy része kivetített videófelvétel formájában, egy része pedig valós időben, a színpadon szereplő diákokkal. A videófelvételhez a Bluebox technikát alkalmaztuk, aminek végeredménye lenyűgözte a stábtagokat és az emlékezőket egyaránt. A már említett online újságunk tekintetében elmondható, hogy még számos elemmel kíván bővülni a jövőben (tehetségek bemutatása, riportok tanárokkal és diákokkal stb.) ami sajnos a tavaszi félév online oktatás miatt tolódott el és  a pályázat lezártáig még nem valósult meg. Az utolsó szakmai tevékenységünk a házi fotópályázatunk, amelyre természetfotó, szociofotó és absztrakt fotó kategóriában nevezhettek a diákok. Egyik célunk az volt, hogy a beszerzett eszközökkel nevezni szeretnénk majd nevesebb fotópályázatokra, ahol követelmény, hogy fényképezőgéppel készült művekkel lehet pályázni. Házi pályázatunk egyfajta előszűrőként nem támasztott ilyen követelményeket a gyerekekkel szemben. Ennek legfőbb oka az, hogy a legtöbb diák a mobiltelefonjával fényképez.

A pályázati programban vállaltak megvalósításába egy helyi, Nagyatádi Fotókör partnerszervezetet, a Nagyatádi Fotókör-t is bevontuk. A szervezet tagjai szakköri foglalkozások alkalmával szakmai tanácsokat adtak a szakkört vezető oktatóinknak és ezáltal a tanulóinknak. A házi fotópályázatunkban a zsűrizésnél szerepet vállalt Kóczián Zoltán fotográfus, a Nagyatádi Fotókör egyik alapító tagja, aki igen komoly meglátásokkal és tanácsokkal látta el a pályázat díjazottjait. Az említett partnerszervezet a következő év elején egy belső pályázatot hirdet, ami előválogatóként szolgál majd az 54. Országos Középiskolai Fotópályázathoz és amelyre való felkészítésen aktívan segédkeznek ők is a szakköri foglalkozásokon.

A projekt megvalósításának eredménye, hatása:

A fényképezés egy kiváló lehetőség a tinédzsereknek önmaguk meghatározására, kifejezésére, amit figyelemmel követhet bárki, aki a közösségi médiát használja, hiszen a diákok szinte napi szinten osztanak meg fényképeket ezeken a platformokon. Ugyanakkor a fotószakkörön lehetőségük van megtanulni tudatosabb képek készítését, ami kevesebb utómunkát és válogatást igényel, továbbá fejleszteni az esztétikai és kritikai érzéküket, illetve érdeklődőbbé teheti őket olyan értelemben, hogy aktívabban keresik a szépséget, a „témát” a mindennapi életben. Korábban már tapasztaltuk, hogy számos diáknak jó szeme van a fényképezéshez, így a pályázati eszközökkel lehetőséget tudtunk biztosítani ezek továbbfejlesztéséhez, magasabb szintű műveléséhez. A rendszeres munka pedig lehetőséget ad számukra különböző pályázatokon való részvételre, amelyek nem fogadják el a mobiltelefonnal készített képeket.

A mozgóképkészítéshez szükséges eszközökkel különböző médiatartalmakat (riportokat, beszámoló videókat, videóklipet) készítettünk a diákokkal, amelyek egyik célja a tudatosabb médiahasználat volt, hiszen a 14-20 év közötti diákok fokozottan ki vannak téve a média befolyásának. A még formálódó világ-és énképükre könnyebben hatnak a kereskedelmi média megtévesztő eszközei. Ezt úgy próbáltuk tudatosítani bennük, hogy megmutattuk, hogyan készíthetnek médiatartalmakat, mik a félrevezetés eszközei, mire kell figyelni, hogy tudatosabb médiafogyasztók lehessenek, illetve hogy hogyan lehet létrehozni hasznos tartalmakat, illetve mire kell figyelni (jogi előírások és netikett szabályai).

A program megvalósításában 24 tanuló és 3 oktató – Deák Szonja, Klisz Tibor és Máté Attila vett részt.

Tevékenységüket változatos médiatartalommal (riport, beszámoló, videoklip) az iskola online diákújságjában – NASZInfo - , az egyik legnagyobb közösségi oldalon lehetett nyomon követni.

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


"Gyere ülj le mellém"

"Gyere ülj le mellém"

Iskolánk színes ülőhelyekkel lepte meg diákjait az új tanév kezdetén.

2021. okt. 8.


DSZ

Tanévnyitó 2024/2025

Tanévnyitó 2024/2025

Iskolánk tanévnyitó ünnepsége 2024. szeptember 2-án, hétfőn 8 órakor kezdődik a díszudvaron (rossz idő esetén az aulában).

2024. aug. 13.


MA

Javítóvizsga időpontok 2024

Javítóvizsga időpontok 2024

A 2023/2024-es tanév javítóvizsga időpontjai a következők:

2024. aug. 13.


PVK


Partnereink

SZC logo

Kaposvári Szakképzési Centrum


Kaposvári SZC Nagyatádi Szakképző Iskola

7500 Nagyatád, Baross G. u. 6.

Telefon: +36-82-553-410

E-mail: iskola@liveedu.nagyatadi.hu

OM azonosító: 203027/030


2024Kaposvári SZC Nagyatádi Szakképző Iskola